Facklig blockad mot Ryanair i Sverige

Seko, ST och Transport varslar om blockad mot arbete med Ryanairplan som omdirigeras till Sverige. Det är en sympatiåtgärd till stöd för de danska fack som är i konflikt med flygbolaget. ”Det känns självklart att ställa upp för de danska facken i en angelägen konflikt”, säger Valle Karlsson, Seko.

Facken Seko och ST och Transport har varslat om sympatiåtgärder mot Ryanair.

Varslen gäller alla plan som kan komma att omdirigeras till svenska flygplatser om den danska konflikten bryter ut, och alla typer av arbete med de planen, till exempel lastning och lossning av bagage. Blockaden träder i kraft den 18 juli.

Enligt Sveriges Radio har även Unionen fått begäran om sympatiåtgärder med det danska facket.

Framförallt är det Sturup och Landvetter som kan komma att påverkas, men Peter Hellberg, vice ordförande för Unionen, utesluter inte att även Skavsta flygplats i Nyköping finns med.
– Det kan finnas exempel där Ryanair beslutar sig för att dirigera om plan till Sverige och då blir det aktuellt att vi hjälper våra danska kollegor genom att ta ut sådana plan i sympatiåtgärd, säger Peter Hellberg, till Sveriges Radio.

Som undertecknad tidigare berättat (den 8 juni) sitter Lena Söderberg, ordförande för Västerås flygplats, även i sektionsstyrelsen för facket ST.
– I den här rollen så är jag styrelseordförande för ett aktiebolag. Mitt första och viktigaste uppdrag det är att jobba för bolagets bästa. Så vad jag tycker det måste jag sätta åt sidan, sa hon tidigare i sommar.

Markpersonalen på Västerås flygplats tillhör facket Transport. Undertecknad ringde tidigare i sommar även upp ordföranden för Transports klubb på flygplatsen för att prata om Ryanair.
– Jag har inga kommentarer, så jag får önska en fortsatt bra dag, sa han.

Uppdaterad den 9 juli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *