Entreprenörsanda

Jag mins Peo i det lilla samhället Åsa som jag växte upp i. Peo startade den ena lilla affären efter den andra. Det var godisbutiker, dataservice, blomsteraffärer. Och givetvis blev det konkurs hela tiden. Men som tur var fanns det starta eget-bidrag att införskaffa. Det var inte bara Peo som upptäckte bidragsgruvan. Snart hade vi fyra stycken godisbutiker i Åsa. Noterbart är att det bor ungefär 5000 personer i samhället.

Det finns fler som lever som Peo. Människor som är för fina för att skaffa sig ett ”vanligt” jobb och som får den ena dåliga idén efter den andra. Men för en politisk kraft som de borgerliga partierna utgör spelar det ingen roll hur många starta eget-bidrag som delas ut. Arbetslösheten hålls nere och den offentliga sektorn kan nedmonteras i snabbare takt. Att folk är beroende av bidrag och inte gör rätt för sig spelar ingen roll längre. Bara de hålls borta från det offentliga. Arbetsförmedlingens uppgift blir att dela ut ”starta eget-bidrag”.

Välfärden.se skriver om småföretagande. Storgatan 61 är en inkubator för ungdomar mellan 19 och 30 år där de får möjlighet att praktiskt driva affärs- och tjänsteföretag. I en centralt belägen lokal i Luleå får de under 1,5 år driva sin verksamhet och erhåller stöd i form av konsulttjänster och coachning samt utbildning inom de områden där de behöver kompetensförstärkning. Projektet erbjuder tillgång till ett omfattande nätverk och erfarenhet av företagande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *