De tvingas betala för att söka jobb hos Ryanair

Ryanair är känt för att inte ge bort något gratis. Den som vill söka arbete hos flygbolaget tvingas betala för det. ”På många sätt är det sjukt att du betalar för intervju och tester”, skriver en pilot.

Att försöka bli pilot hos Ryanair är en dyr historia, skriver Svenska Dagbladet. Testerna görs i Storbritannien eller på Irland så den arbetssökande måste först och främst betala kostnaden för resa och uppehälle. Avgiften för själva intervjun och testerna är sedan 260 pund, motsvarande 2 700 kronor. Företaget CAE sköter rekryteringen på uppdrag av Ryanair.

Detta är bara den första av många avgifter som drabbar de arbetssökande piloterna. När själva kursen för att få flyga Ryanairs flygplan ska genomgås, får piloten stå för avgiften på motsvarande 240 000–250 000 kronor. Även här tillkommer kostnader för boende, resor, och id-handlingar.

Till sist har piloten möjlighet att söka jobb hos Ryanair. Någon garanti att få jobb finns inte.
– Ryanair är vad som händer om kapitalism får för stort spelrum, skriver en anonym pilot till Svenska Dagbladet.

Ett liknande upplägg finns för kabinpersonalen, skriver The Observer. Många flygvärdinnor arbetar åt det irländska bemanningsföretaget Crewlink. För att få arbeta måste kabinpersonalen genomgå en utbildning. Bemanningsföretaget tar sedan ut en avgift för utbildningen som dras av på lönen. Om någon efter provanställningen inte får fortsätta lämnas vederbörande med en skuld för utbildningskostnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *