Danmarks statsminister får kritik för Ryanairresa

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har rest med Ryanair. Socialdemokraterna kommer därför att ha en formell utfrågning av statsministern. ”Det ger en oerhört dålig signal”, säger Jeppe Bruus (S).

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tillhör det liberala partiet Venstre. Han ska i förra veckan ha flugit till Malaga med Ryanair. Eftersom Ryanair inte förhandlar med fackföreningar har denna flygresa lett till kritik från de danska Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer att i Folketinget (motsvarande riksdagen) avkräva statsministern svar på ett antal frågor, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
– Det är en ganska allvarlig sak. Mannen är statsminister i det här landet. Han ger en signal om vad regeringens politik är. Det är en sak att säga att man erkänner den danska modellen. Men menar man det?, säger socialdemokraten Jeppe Bruus till Ritzau.

Som undertecknad tidigare berättat (den 1 oktober 2015) har ett stort antal danska kommuner valt att bojkotta Ryanair. Något som inte har kommit fram i den danska nyhetsrapporteringen är huruvida Socialdemokraterna vill att staten ska använda sitt delägande i flygplatsen Kastrup för att kräva kollektivavtal av flygbolagen.

I Sverige har socialdemokratiska företrädare runtom i landet beklagat att Ryanair saknar kollektivavtal. Samtidigt har flygbolaget, på väldigt gynnsamma villkor, fått använda sig av offentligt ägda flygplatser.
– Jag är ganska övertygad om att alla konsumenter som tar del av det här och följer diskussionerna kring Ryanair har den största makten att påverka, sa Kalmarpolitikern Johan Persson (S) till Barometern för tre år sedan.

En sådan inställning kallas bland vänsteraktivister för ”livsstilism”. Journalisten Fredrik Edin kommenterar här livsstilism:

Att exempelvis köpa vissa produkter av politiska skäl. Inget fel i det. Jag gör det själv som du märker. Köper närproducerade varor. Undviker att flyga. Bojkottar vissa företag.

Men det är ett individualistiskt agerande som egentligen har väldigt lite med politik att göra. Om vi på allvar vill förändra något med hjälp av våra livsstil, måste samma livsstilar bli en kollektiv angelägenhet. Vi måste agera tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *