Dåliga affärer är inte olagligt

Västerås kommunrevisorer har nu kommenterat flygplatsens Ryanairavtal. Revisorerna ska inte granska om en affär är bra eller inte. ”Vi tittar på om man följer ingångna avtal”, säger Eva Blom.

Som undertecknad tidigare berättat (den 9 februari) har journalisten Anders Lif gått ut med uppgiften att Västerås flygplats skulle tjäna 10 miljoner om passagerarflyg och fraktflyg lades ned.

Lars Luttropp, lekmannarevisor, och Eva Blom, professionell revisor på PWC, kommenterar nu flygplatsens Ryanairavtal i VLT. De båda menar att revisorerna inte ska granska om en affär är bra eller inte.

Västerås flygplats avtal med Ryanair är inte ens tillgängligt för alla i flygplatsens styrelse. Eva Blom menar att det är mycket vanligt att styrelseordförande och vd sluter avtal som de inte delger hela styrelsen.
– Men de måste förstås informera styrelsen om konsekvenserna av avtalet, säger hon till VLT.

Anders Lif besvarar detta på sin blogg:

Det är en sak, och må så vara, men det är verkligen inget svar på frågan om det står i överensstämmelse med aktiebolagslagen att neka en styrelseledamot att se ett avtal, som är av största vikt för den ekonomi som ledamöterna i styrelsen är personligen ansvariga för. Vem tjänar på ett sådant hemlighetsmakeri? Är det ens lagligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *