Samlade fragment ur ett spretigt liv

”Samlade fragment ur ett spretigt liv” (ISBN 978-91-7126-596-8) är en självbiografisk bok av Lasse Åberg utgiven i år 2023.

Museal. Foto: Erik Hjärtberg

Lasse Åberg bor i Bålsta. På tidigt 1960-tal erbjöd ”en släktings släkting” Lasse Åberg och hans fru Inger att köpa en sommarstuga i Bålsta. Det var 60 kvadratmeter i en uppstyckad handelsträdgård med fem minuter till Mälaren. Hus och tomt kostade 57 000 kronor. Ett ockerpris tyckte de men slog till.

Lasse Åberg är känd och omtyckt av de flesta, dock inte alla. För några år sedan fick han uppdraget att dekorera en vägg på vårdcentralen i Bålsta. Omdömet han fick av en vaktmästare var: ”Vad är det där för skit, förstör du väggen.”

Lasse Åberg är kanske allra mest känd och omtyckt för sin film ”Sällskapsresan”. Men även där finns det avvikande åsikter. Kulturpersonligheten Jörn Donner menade att filmen var ”gjord av en person med en sexårings intelligens för en publik med en fyraårings intelligens.”

Lasse Åberg har sedan barndomen haft ett stort intresse av tecknade serier och senare samlat på serieinfluerad konst. På 1980-talet lärde han känna journalisten och tecknaren Sture Hegerfors som samlat på sig kända serieoriginal. Tillsammans anordnade de utställningen ”Seriekopplingar” som nu är basen i samlingen på Åbergs museum i Bålsta.

En annan viktig del i Åbergs museum är samlingen av Disney-figurer. Den utgjorde utställningen på det första Åbergs museum som invigdes på Liseberg i Göteborg 1992. Men i början av 2000-talet hittade Lasse Åberg och hans fru en gammal ladugård i Bålsta som blev det nuvarande Åbergs museum vilket öppnade 2002.

Lasse Åberg tillhör de män som är besatta av yta i alla andra sammanhang men samtidigt säger sig strunta i hur de själva klär sig.

När han arbetar med kläder i sina filmer lägger han dock mycket möda på att rollfigurerna har rätt kläder. Han är också stolt över att ”hipsters” börjat klä sig som Sällskapsresans Stig-Helmer: gubbkeps, trenchcoat samt stickad kofta över skjorta och slips. Själv klär sig Lasse Åberg ofta i en sådan där modern täckväst med valkar.

Enligt boken bryr sig inte heller Stig-Helmer så mycket om kläder. Varför kan då inte Lasse Åberg klä sig lite mer som Stig-Helmer?

2 svar till ”Samlade fragment ur ett spretigt liv”

 1. Profilbild för Jon Anders Klockar
  Jon Anders Klockar

  Lasse Åberg. En fin pärla i svenskt kulturliv.
  Han är fenomenal på att göra det annorlunda. Det överraskande.
  Jag har sett hans filmer många gånger om. Stig-Helmer är så skön i all sin vänliga töntighet.
  Det skall bli intressant att läsa hans bok

  1. Profilbild för admin
   admin

   Jag har för många år sedan tappat räkningen om hur många gånger jag sett ”Sällskapsresan”. Vi hade den på VHS-kassett när jag var barn och såg den om och om igen. Som vuxen har jag sedan kanske sett den varannat år. Ändå upptäcker jag ibland något jag missat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *