Noveller

Boken ”Noveller” är utgiven på Bonniers förlag 1963 och innehåller noveller av Jan Fridegård. De korta berättelserna utspelar sig, som så ofta, bland vanligt folk på landsbygden. Jan Fridegård är fyndig, ofta rolig, och står på den lilla människans sida.

Ur bruksortens bibliotek. Foto: Erik Hjärtberg

Ett exempel är berättelsen ”Yxskaftet” som handlar om en snickare som nyligen har dött. Den döde ska ha haft alla sina besparingar i kontanter. Men var finns pengarna? Bohaget auktioneras ut. Kanske finns en storvinst att hitta där? Det visar sig att pengarna har gömts på ett ställe där bara en enkel man kan hitta dem.

Jan Fridegård skildrar det enkla livet med ett enkelt men storslaget språk. Som här ur ”Kattresan”.

”Det luktade kattpiss från de solvarma timmerväggarna vid trappan och kalla, gula ögonspringor följde honom misstänksamt från snår och vrår. Täppan var igenväxt och bland vildvuxna potatisblast stod gula ringblommor, svartnade solrosor och höga tistlar. På brunnsstigen låg det fullt av nedfallna, röda äpplen. En stilla höstdag med starka färger och en bottenlös, blå himmel.”

Utöver novellerna innehåller boken även en stilöversikt, analyser av Jan Fridegårds språk skrivna av Arne Häggqvist.

”Kontrast och överraskningseffekterna i Fridegårds prosa är också sällan underordnade någon komposition enligt stegringens princip. Skildringssättet kan därför i stort betecknas som episkt lyriskt med anekdotiska inslag, ej dramatiskt.”

Arne Häggqvist har även skrivit arbetsuppgifter för den som vill ha hjälp med struktur i sin textanalys.

3 reaktioner till “Noveller

  1. De här novellerna har jag inte läst.
    Men får väl lägga dem till texter som bör läsas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *