Hit med lite farligheter

På grund av åsknedslag i tryckeriet som Dagens Nyheter anlitar i Borås, har söndagstidningen inte kunnat distribueras i västra och södra Sverige. Dagens tidning finns därför fritt tillgänglig att ladda ned som pdf-fil.

I tidningen kan man bland annat läsa om psykiatern David Eberhard som i en ny bok (ISBN: 9151847426) fastställt diagnosen för det svenska folket som ”ängsliga trygghetsnarkomaner”.

Av sjukdomsbeskrivningen framgår att svenskarna tappat förmågan att klara av ”normala” kriser på egen hand utan söker hjälp och vård så snart något oväntat händer. Vi undviker också så långt det går att ta ansvar för egna misstag utan skyller gärna dessa på andra.

Resultatet har blivit ett omfattande trygghetssystem i ”världens snällaste land” som försöker ta hand om oss samtidigt som vi känner oss mer och mer otrygga.

Eberhard beskriver trygghetsjakten som en följd av en välmenande byråkrati som för säkerhets skull förbjuder även det ofarliga. Han menar att det bara är en tidsfråga innan någon myndighet bestämmer att alla småbarn ska ha gåhjälm på sig när de leker.
– Det räcker med att någon expert räknar ut att man kan rädda ett par liv om året för att lagstiftarna ska ta till försiktighetsprincipen och göra det obligatoriskt med gåhjälm.

För någon tid sedan fick Eberhard ett e-brev med en text som går ut på att alla som är äldre än 30 år egentligen borde vara döda om man skulle tro på dagens lagstiftare och byråkrater.

Våra barnsängar var målade med blybaserad färg. Vi hade inga barnsäkra medicinflaskor, dörrar eller skåp och när vi cyklade hade ingen av oss hjälm. Vi drack vatten från trädgårdsslangen och inte ur flaskor. Vi åt bröd och smör, drack läsk med socker i, men blev aldrig överviktiga därför att vi alltid var ute och lekte. Vi delade gärna en läsk med andra och drack ur samma flaska utan att någon dog av det. Ingen kunde få fatt i oss på hela dagen eftersom det inte fanns några mobiltelefoner.

Brevet är en hyllning till det ”icke vadderade livet” och en uppmaning till att tänka oss för när vi försöker totalförbjuda det som inte är livsfarligt. Risker är nämligen bra i lagom portioner.

Ett svar till ”Hit med lite farligheter”

  1. Profilbild för Anonymous

    Den här boken kommer jag att läsa och hoppas den blir en bestseller. För han har rätt. Snart får väl svenskarna inte lämna bostaden utan den obligatoriska hjälmen korrekt påsatt. För tänk om olyckan är framme… Jag ser fram mot läsningen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *