Sygruppen Hjälpsamhet

”Sygruppen Hjälpsamhet: Och tio andra föreningar du inte visste existerat” är skriven av Jonas Nordling och utgiven 2024.

Röd tråd. Foto: Erik Hjärtberg

Jonas Nordling är mest känd som tidigare ordförande för Journalistförbundet. Boken är tillägnad alla föreningsmänniskor.

Sygruppen Hjälpsamhet var verksam i Enskede från 1930-talet till 1950-talet. Syföreningar bestod av kvinnor som samlade in medel åt behövande, främst genom att sy.

Det är oklart varför Jonas Nordling tycker att just den föreningen var så intressant. Syföreningar finns fortfarande även om de numera kanske ägnar sig åt välgörenhet snarare än inbördes hjälp inom arbetarklassen.

En annan förening som beskrivs i boken är Arbetarbarnens Förbund. Arbetarbarnens Förbund var en så kallad pionjärrörelse, en kommunistisk barnorganisation aktiv på 1920- och 1930-talet.

Barnorganisationer fanns tidigt inom arbetarrörelsen. Den socialdemokratiska varianten i Sverige heter Unga Örnar och finns fortfarande.

År 1917 uteslöts en samling oppositionella socialdemokrater och bildade Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti, som senare blev Sveriges Kommunistiska Parti. Med följde Henrik Fredrik Spak, Enköpingsprästen som blev socialist.

Pastor Spak, som nu var  både ateist och kommunist, var ledande inom barnverksamheten i sitt nya parti. Spak ska bland annat ha utlyst en konfirmationsstrejk. Det är oklart hur stort deltagandet var.

Retoriken som Spak använde sig av var fortfarande religiöst färgad. Barnverksamheten var en ”helig plikt” och socialismen ”frälsningens evangelium”.

Spak varnade ungdomen för att välja fel vägar. Han avrådde från alkohol men också från ”sportfåneri”.

Pastor Spaks kommunistiska tro höll inte länge. Han begärde 1926 utträde ur kommunistpartiet och kort därefter dog han av en överdos sömntabletter. Sannolikt var det självmord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *