Många svenskar på lista mot lönedumpning

Mer än 16 000 svenskar har skrivit på en protestlista mot social dumpning. Målet är att få EU att agera mot företag som Ryanair och Uber. ”Det har fungerat förut”, säger Laust Høgedahl, dansk forskare.

Det måste bli ett slut på Ryanair-jobb, Uber-metoder, svarttaxi, dåliga villkor för förarna och social dumpning genom missbruk av EU: s regler. Det har mer än 20 000 danskar skrivit under på, skriver den danska fackliga tidningen Fagbladet 3F.

Det är ett stort antal transportfack inom EU som står bakom namninsamlingen. Hittills har 16 712 svenskar skrivit på och kräver att EU agerar för att garantera lika behandling av arbetare oberoende av ursprungsland. Målet är att få en miljon namnunderskrifter inom EU. Då är EU-kommissionen skyldig att ta upp frågan.

Laust Høgedahl, arbetsmarknadsforskare
på Ålborgs universitet, säger till Fagbladet 3F att det fyra gånger tidigare har gått att få ihop en miljon namnunderskrifter till stöd för en fråga i EU. Det har bland annat handlat om regler för djurförsök och rätten till rent dricksvatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *