Kritik mot individuella löner inför Vårdförbundets kongress

Facket Vårdförbundet har kongress i maj. Många av motionerna innehåller kritik mot den individuella lönesättningen. ”Jag vill se ett system som inte gör människor till konkurrenter med varandra utan i stället gör oss till solidariska medmänniskor”, skriver två medlemmar.

Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor, kommer att ha kongress i Uddevalla den 14 till 17 maj. Undertecknad har bläddrat igenom de motioner som hittills kommit in. Många motioner handlar om lönesättningen. Åtminstone fem av dessa motioner innehåller kritik mot den individuella lönesättningen. Flera föreslår att införa någon sorts tarifflön, som även kallas lönetrappa.

Två medlemmar föreslår att:

Vårdförbundet ska avstå individuell lönesättning till förmån för kollektivt avtalade löner. Häri ska ingå tariffer där erfarenhet, utbildning och ansvarsområden premieras i lön.

Fyra medlemmar föreslår att modellen med individuell lönesättning ska utredas.

Modellen försvårar sammanhållning mellan oss sjuksköterskor då vi i praktiken konkurrerar om andelar av samma löneutrymme, vi kan bara få mer på bekostnad av att en kollega får mindre. Detta i kombination med svårtolkade och godtyckliga lönekriterier leder ofta till dålig stämning kollegor emellan.

I en motion undertecknad av 15 medlemmar föreslås det att:

Vårdförbundet ska arbeta för en strukturerad lönetrappa som gäller nationellt och utgår från erfarenhet, kompetens, utbildning och extra arbetsuppgifter.

I en motion undertecknad av 15 andra medlemmar föreslås det att:

en tydlig obegränsad lönetrappa införs där varje medarbetares kunskaper och erfarenheter tas tillvara.

Ytterligare två medlemmar föreslår:

Att tjänsteår ska garantera en viss lön.

Att erfarenhet ska löna sig.

Att detta skall förhandlas centralt med högre lönepåslag utifrån tjänsteår.

I motiveringen till den sistnämnda motionen står det bland annat:

Jag vill se ett system som inte gör människor till konkurrenter med varandra utan i stället gör oss till solidariska medmänniskor. Ett system där människor befrias från deras subjektiva bedömningar och där ingen är herre och ingen är tjänare. Jag önskar mig ett fackförbund som kämpar för att principen om människors lika värde inte förblir en abstrakt princip utan en verklig realitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *