Individuell lön medverkar till tystnadskultur hos poliser

En undersökning inom polisen i Östergötland visade att de anställda upplevde en ”tystnads- och repressaliekultur”. En del av problemet var den individuella lönesättningen.

Rädsla och tystnad är, enligt kritikerna, konsekvensen av den individuella lönesättningen. Enligt kritiken straffas de som visar missnöje med lägre löner medan de som alltid tillfredsställer chefen blir rikt belönade.1

Den kritiken förekommer till exempel inom poliskåren. En undersökning gjord inom polisen i Östergötland 2016 visade att de anställda upplevde en ”tystnads- och repressaliekultur” där de på olika sätt straffades vid synpunkter, kritik eller frågor om verksamheten.

Några poliser beskrev en konkurrenssituation bland kollegor och en konflikträdsla på grund av den individuella lönesättningen. Detta påverkade även samtalsklimatet, då organisationens värdesättande av följsamma medarbetare gjorde att poliser inte öppet vågade kritisera verksamheten, utan att sådant i stället togs upp i radiobilen med enskilda kollegor. Den individuella lönesättningen fungerade som ett medel för att fostra ”konforma medarbetare”.
– Enda chansen att få de här 2–300 kronorna extra är ju att visa sig lite extra bra och det är inte några obekväma som är det. Utan det blir ju den här som gör sitt och håller tyst, sa en polis som deltog i undersökningen.2

Den tidigare nämnda rädslan och tystnaden har anknytning till en minskad känsla av gemenskap, solidaritet, och strejkvilja. Sammanfattningsvis handlar det om att hemliga och individuella löner skapar en grogrund för misstänksamhet och avundsjuka mellan arbetskamrater, vilket leder till en mer individualistisk attityd på arbetsplatsen.1

Detta bekräftas i den tidigare nämnda undersökningen bland poliser i Östergötland. Förutom upplevelsen av att bli orättvist bedömd, ger några anställda uttryck för hur den individuella lönesättningen försvårar samarbete i verksamheten och snarare bidrar till individuell prestige och konkurrens.
– Det är ett väldigt stort revirtänkande. Det är min karriär och mina resultat, före gruppens resultat. Det är min bestämda uppfattning. Generellt sett, får du ett tips då delar du inte med dig av tipset. För att det är din karriär som gruppchef som går före kollektivet och resultatet. Och det ser jag som ett oerhört stort problem, sa en polis.2

1. Lapidus, John. ”An odd couple: Individual wage setting and the largest Swedish trade union”. I Social Democracy and the Swedish welfare model. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 2015.
2. Wieslander, Malin. ”DEN TALANDE TYSTNADEN: Utvärdering om anställdas uttrycksmöjligheter i polisområde Östergötland”. Polisen, 2016. https://polisen.se/PageFiles/640967/Rapport%20Interna%20samtalskulturer%2020160831.pdf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *