Ulvskog förtegen om sossarnas syn på Ryanair

Marita Ulvskog (S) kämpar inom EU mot det fackfientliga Ryanair. Samtidigt låter hennes partikamrater Ryanair att, på väldigt gynnsamma villkor, använda sig av svenska flygplatser. ”Det är inte min sak att kommentera hur svenska kommuner väljer att hantera detta”, skriver hon.

Marita Ulvskog är socialdemokratisk Europaparlamentariker. Hon menar att Ryanair utnyttjar etableringsfriheten inom EU för att undvika kollektivavtal och har ställt en skriftlig fråga till EU-kommissionen med anledning av Ryanairs antifackliga agerande.
– Min principiella hållning är, som du sett, att flygbolag inte ska kunna undvika kollektivavtal. Vi har sett hur de tidigare har undvikit detta genom flytta till annat medlemsland. Jag har också försökt pressa kommissionen på svar vad de gör för att säkerställa rätten att teckna kollektivavtal, skriver hon i ett e-brev.

Marita Ulvskog berättar att rätten att förhandla och ingå kollektivavtal samt att strejka för att försvara sina intressen, är inskrivet i artikel 28, i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna:

Arbetstagare och arbetsgivare, eller deras respektive organisationer, har i enlighet med unionsrätten samt nationell lagstiftning och praxis rätt att förhandla och ingå kollektivavtal på lämpliga nivåer och att i händelse av intressekonflikter tillgripa kollektiva åtgärder för att försvara sina intressen, inbegripet strejk.

Hon anser att Ryanair bryter mot detta. Som undertecknad tidigare berättat har Marita Ulvskogs engagemang i dessa frågor lett till att hon har blivit utskälld av Ryanairchefen Michael Hickey.

Samtidigt låter Marita Ulvskogs partikamrater Ryanair att, på väldigt gynnsamma villkor, använda sig av svenska flygplatser. Marita Ulvskog menar att hon inte är rätt person att kommentera detta.
– Det kan finnas olika lokala aspekter att ta hänsyn till som jag inte känner till. Jag måste därför hänvisa din fråga till företrädarna för de aktuella kommunerna där Ryanair är verksamma, skriver hon.

Lena Söderberg (S), styrelseordförande för Västerås flygplats, har tidigare kommenterat frågan.
– Det är ett irländskt bolag och man följer irländska lagar. Man kan inte tvinga någon till förhandlingsbordet. Vad har vi att välja på egentligen?, sa hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *