Hur ser svenska LO på Ryanair i dag?

Våren 2013 beslutade två LO-distrikt att bojkotta Ryanair. Ryanair har inte förändrat sig sedan dess. Vad säger LO-distrikten?

I maj 2013 beslutade LO-distriktet i Värmland att bojkotta Ryanair. Länets 46 000 LO-medlemmar uppmanades att inte flyga med Ryanair. Riksdagsledamoten och facklige ledaren Lars Mejern Larsson (S) från Karlstad ansåg att Ryanairs personalpolitik var oacceptabel.
– Bolaget ger inte sina anställa rätt att organisera sig fackligt och de tummar på flygsäkerheten. Det kan vi inte acceptera, sa han till Värmlands Folkblad.

Lars Mejern Larsson upprördes även över att den kommunala flygplatsen i Karlstad inte ville avslöja vad som stod i deras avtal med Ryanair.
– Det är inte klokt att ett företag som behandlar sina anställda så och som tummar på flygsäkerheten har avtal med kommuner, sa han till tidningen.

Senare i maj tog även LO-distriktet i Mellansverige beslut om att uppmana sina 180 000 medlemmar till att bojkotta Ryanair. Förhoppningen var att bojkotten skulle få flygbolaget att ändra sin personalpolitik och sluta motarbeta anställda som vill organisera sig fackligt.
– Vi tycker inte att det här är okej. Det här att organisera sig fackligt har vi gjort i hundra år. Det här är som att gå tillbaka hundra år i tiden. Vi ställer oss verkligen bakom rätten att kunna organisera sig fackligt, sa Majlene Ahlgren, distriktsordförande i LO:s mellansvenska distrikt, till Sveriges Radio.

Ryanairs inställning till fackföreningar har inte ändrats sedan dess. Flygbolaget har fortfarande hemliga affärsavtal med, ibland socialdemokratiskt styrda, kommunala flygplatser. Vad tycker LO-distrikten i dag? Undertecknad har e-postat Lars Mejern Larsson och Majlene Ahlgren och väntar nu på svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *